Ο ΞΕΝΩΝΑΣ |
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ |
Τα δύο πέτρινα κτίρια, χαρακτηρισμένα παραδοσιακά, είναι χτισμένα στην πιο παλιά γειτονιά του χωριού κατ΄ εκτίμηση πριν από τον 19ο αιώνα. Συμπεριλαμβάνονται στα αρχικά σπίτια του οικισμού καθώς η τοποθεσία επιλέχθηκε από τους πρώτους κατοίκους της Βυζίτσας γύρω στο 1600.
Η προηγούμενη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 1920. Η ίδια μορφή διατηρήθηκε και στην πρόσφατη ανακαίνιση, δηλαδή την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων, το 2013. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κτιρίων. Δημιουργήθηκαν οι απαραίτητοι χώροι για τη ασφαλή διαμονή 26 ατόμων, με σύγχρονες ανέσεις. Η εφαρμογή του πρόσφατου αντισεισμικού κανονισμού και ο οικολογικός σχεδιασμός ήταν προτεραιότητες. Τέλος, απαραίτητη ήταν η εφαρμογή των κανονισμών πυρασφάλειας και του κτιριοδομικού κανονισμού.
ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΑΜΠΟΥΚΟ |
Η Αφροξυλιά ή αλλιώς Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο. Απαντάται συχνά στη χώρα μας τόσο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές όσο και σε παραθαλάσσιες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Υπήρξε ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης (3ος πΧ) και ο Διοσκουρίδης (1ος μΧ). Η λαϊκή δοξασία αναφέρει ότι, ο σαμπούκος που φυτεύεται σε ένα σπίτι, προστατεύει τους ενοίκους του από τα κακά πνεύματα και τον κεραυνό.
Όλα τα μέρη του φυτού,ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν τροφή και σαν φάρμακο. Σήμερα τα λουλούδια και τα φρούτα και λιγότερο τα φύλλα, είναι τα μέρη του δέντρου που χρησιμοποιούνται στη φυτοθεραπεία. Οι καρποί περιέχουν: αμινοξέα – βιοφλαβονοειδή – φλαβονοειδή – καροτενοειδή -ζάχαρη – τανίνες, βιταμίνες Α- Β- C (βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα). Θα συναντήσουμε πολλές αναφορές γι αυτό το φυτό τόσο στην βιβλιογραφία της παραδοσιακής “λαϊκής ιατρικής” της χώρας μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
ΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΒΥΖΙΤΣΑ |
Η Βυζίτσα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο χωριό, ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. περίπου στο μαγευτικό βουνό των Κενταύρων, ανάμεσα στα χωριά Μηλιές και τις Πινακάτες. Η μικρή απόστασή της από την πρωτεύουσα του νομού, την πανέμορφη πόλη του Βόλου (περίπου 30 χλμ.), την κάνει προσβάσιμο προορισμό.
Αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους Ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, με πολλά αρχοντικά και καλό δίκτυο καλντεριμιών. Διασχίζουν όλο το χωριό και ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο. Στη Βυζίτσα θα απολαύσετε την υπέροχη φύση με τα αιωνόβια πλατάνια, τα οπωροφόρα δέντρα, τους ελαιώνες, και τα μυρωδάτα βότανα που φυτρώνουν στα ευλογημένα χώματά της. Είναι γεμάτη με όμορφους πύργους, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως: του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Κατσανάκη, του Καραγιαννόπουλου, του Δήμου.
Η πρόσβαση στη Βυζίτσα γίνεται κυρίως μέσω Μηλεών, αλλά πρέπει να ακολουθήσετε και την εναλλακτική διαδρομή από Ανω Λεχώνια, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Γεώργιο Νηλείας, Πινακάτες, Βυζίτσα. Είναι λίγο μεγαλύτερη η συνολική απόσταση αλλά θα αποζημειωθείτε από την ομορφιά της διαδρομής. Το χωριό είναι πνιγμένο στην βλάστηση σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με ανεπτυγμένο τουρισμό χειμώνα – καλοκαίρι. Διαθέτει αρκετά καλές υποδομές και τα επιβλητικά αρχοντικά να δίνουν μια άλλη διάσταση στο χώρο. Ο ΕΟΤ ώθησε την αναβάθμιση του χωριού ανακαινίζοντας τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά της σπίτια. Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, προσφέρεται για να απολαύσετε τον καφέ σας ή να γευθείτε καλές παραδοσιακές συνταγές στα καταστήματα εστίασης.
Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που έχει κτιστεί το 1789, την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1725, το εκκλησάκι του Αθωνα, την κεντρική πλατεία με τη λιθόκτιστη κρήνη και την σκεπαστή Κρήνη “Μούσγα” του 1888.
Αν είστε φίλοι του περιπάτου και της πεζοπορίας, ακολουθήστε τα καλντερίμια του χωριού. Θα οδηγηθείτε σε διάφορα σημεία του, αλλά και προς το βουνό. Ακόμη μία πεζοπορική διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στο σιδηροδρομικό σταθμό Μηλεών (τερματισμός του “Μουτζούρη”). Αυτή αποτελεί μια σχετικά μικρή και εύκολη διαδρομή. Τέλος, ακόμη ένα καλντερίμι ξεκινά δίπλα από τη Ζωοδόχο Πηγή. Περνά από τους καταρράκτες, τον παραδοσιακό οικισμό Αργυραίικα και καταλήγει στα Καλά Νερά. Γενικά, η ευνοϊκή θέση της Βυζίτσας προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές εκδρομές με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο προς όλο το Πήλιο.
Για τους επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου οι παραλίες του Παγασητικού Καλά Νερά, Κορώπη, Αφησσος, κάτω Γατζέα, είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση. Πρόκεται για οργανωμένες παραλίες, καθαρές και με πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε διασκεδάζοντας στα μεγάλα πανηγύρια που διοργανώνονται. Χαρακτηριστικά είναι της 1ης Ιουλίου των Αγίων Αναργύρων, του 15 Αυγούστου της Παναγίας, και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, με τη διανομή της παραδοσιακής φάβας.
Πηγή: http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Magnisia_Vyzitsa.asp