Το φυτό

Η έμπνευση ονόματος του ξενώνα

Ο σαμπούκος είναι ένα από τα σπάνια φυτά που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Υπήρξε ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης (3ος πΧ) και ο Διοσκουρίδης (1ος μΧ). Η λαϊκή δοξασία αναφέρει ότι, ο σαμπούκος που φυτεύεται σε ένα σπίτι, προστατεύει τους ενοίκους του από τα κακά πνεύματα και τον κεραυνό.

Η Αφροξυλιά ή αλλιώς Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που απαντάται συχνά στη χώρα μας τόσο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές όσο και σε παραθαλάσσιες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όλα τα μέρη του φυτού, ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες  αφού από τα προϊστορικά  ακόμη χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν τροφή και σαν φάρμακο. Σήμερα τα λουλούδια  και τα ώριμοι φρούτα του και λιγότερο τα φύλλα, είναι τα μέρη του δέντρου που χρησιμοποιούνται στη φυτοθεραπεία. Οι καρποί περιέχουν: αμινοξέα – βιοφλαβονοειδή – φλαβονοειδή – καροτενοειδή -ζάχαρη – τανίνες, βιταμίνες Α- Β- C (βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα). Θα συναντήσουμε πολλές αναφορές για αυτό το φυτό τόσο στην βιβλιογραφία της παραδοσιακής “λαϊκής ιατρικής” της χώρας μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.